“Freek voor jou aan de telefoon”. Ik schrok want Freek werkt bij ons en ik was bang dat hij zich ziek zou melden. Maar het was een andere Freek die vroeg of-ie in januari vier dagen bij ons mag komen spelen. Wie heeft er in deze wereld van rendementsdenken nou een baan waarbij mensen vragen bij jete mogen spelen? Spelen ontregelt onze consumptiemaatschappij: laten we deze kerst ook eens ontregelen en dichtbundels kopen in plaats van eten.
In het Beauforthuis luiden we om middernacht op kerstnacht de klokken, gevolgd door een concert vol verlangen naar Sefarad, een plek waar arabieren en joden vreedzaam naast elkaar leefden. De volgende dag ben je misschien nog slaperig en kun je blijven dromen van Sefarad. Verruil op tweede kerstdag de kerstmaaltijd voor ons kerstconcert. En als je nog meer wilt bezinnen zijn er de oudejaarsconferences van Vincent Bijlo, die het recht voor zijn raap nog eens overdoet. Bakker Ton komt tussen kerst en oud en nieuw het Beauforthuis ontregelen en de beaufbol en oliebol bakken.

WIJ ZIJN VÓÓR!

In het Beauforthuis leggen we graag de nadruk op zaken waar we vóór zijn, zoals eerlijk delen. Nieuw is dat je bij de aanschaf van je concertkaartje een donatie kunt doen ten behoeve van vrijkaarten voor mensen onder de armoedegrens. Ook zijn we voor een economie gebaseerd op samenwerking en natuurherstel. Zo krijgt iedereen een pauzedrankje van Wilderland (ijs) thee en geven we de artiesten in plaats van bloemen een pakketje met sap en thee van wilde kruiden. We schenken koffie van Peeze, waar boeren een eerlijke prijs voor krijgen, en we schenken bier van Gulpener, het duurzaamste brouwhuis van Europa.
We zijn ook voor verkeersveiligheid, de snelheid op de N224 is rond het Beauforthuis verlaagd naar 60 km/u. Met de Provincie Utrecht en andere belanghebbenden werken we aan fraaie oplossingen voor verkeer, veiligheid, parkeren en schoonheid bij de uitvoering van de grote werkzaamheden in 2025.

NIEUWE UITDAGINGEN

Toen we na corona het Beauforthuis wilden herpakken, dienden zich nieuwe zaken aan die alles op zijn kop zetten. Neem de energiekosten die de pan uitrezen en het medewerkerstekort.
Het theatercafe is dagelijks om 9 uur open en daar wilden we niet aan morrelen, want het heeft zich ontwikkeld tot een thuishaven voor Jan en alleman en tot ziel van het Beauforthuis, die het theater versterkt. Gelukkig zijn vrienden van het Beauforthuis in actie gekomen en hebben een community gevormd, die hand- en spandiensten levert. En het medewerkersteam wordt intussen steeds stabieler, maar de verbreding van de draagkracht door vrienden houden we er heel graag in!
Er is nog een andere nieuwe uitdaging: verdere verduurzaming. Samen met de provincie zijn we bezig met een plan van aanpak. Geen eenvoudige klus voor een monument, maar natuurlijk gaat het lukken.

Namens de Beaufortcrew wens ik jullie veel plezier bij onze concerten.

Lidwien Vork

PS: doe mee met onze vriendenkring om de uitdagingen te verslaan. Ga naar BEAUFORTHUIS.NL/VRIENDEN