Troost. Vreugdevolle momenten vereeuwigen, door middel van muziek maken, liedjes zingen of daar als publiek getuige van te zijn. Dat is de bedoeling van de avond Wherever You Are – een ode aan Jellie Brouwer.
door Willem Jongeneelen

Zanger/songschrijver Philip Kroonenberg presenteert niet alleen zijn nieuwe album, geschreven naar aanleiding van het vreselijke nieuws dat zijn geliefde Jellie ongeneeslijk ziek bleek te zijn, hij vertelt aan de hand van die liedjes het verhaal waarom zij sinds hun eerste ontmoeting de liefde van zijn leven was en het leven met haar een belevenis. Het gaat een bijzonder optreden worden. Emotioneel zwaar ook, zo lijkt me, om zo’n eerste keer die liedjes live te delen met publiek. Ook de bezetting is bijzonder die avond in het Beauforthuis. Philip Kroonenberg (zang/gitaar) wordt vergezeld door Reyer Zwart (contrabas), Dunja Kroonenberg (piano/harmonium) en Patsy Kroonenberg. Inderdaad, de dochters van Philip en Jellie.

Jellie Brouwer overleed op 18 juni 2023. Philip en Jellie ontmoetten elkaar in 1995 tijdens een radio-uitzending. Jellie interviewde Philip toen over zijn destijds nieuwe album, waar hij live in de uitzending ook een paar liedjes van zong. Ze vonden in elkaar de liefde van hun leven. Ze kregen samen drie dochters: Naast Dunja en Patsy ook nog Lynn. Jellie Brouwer was journalist, interviewer onder meer van het radioprogramma Kunststof. Philip Kroonenberg maakt al heel lang muziek. In 1980 was hij medeoprichter van de Freelance Band, later is hij ook actief met een naar hem genoemde band en vanaf 1990 ook een paar jaar in het samen met Ad Vanderveen opgerichte duo Personnel. Sinds 1995 werkt hij ook al samen met Reyer Zwart, eerst onder de naam The Magic Magicians.

Liedjes overkomen me

Kroonenberg (71) mag inmiddels een veteraan genoemd worden in het genre dat vaak gemakshalve Americana genoemd wordt. Hij schrijft songs als er iets gebeurt dat hem raakt. Dat doet hij al heel lang, steeds opnieuw beginnend met een leeg tekstvel en met akkoorden die hem invallen. ,,Ik schrijf geen liedjes, ze overkomen me”, zo verklaarde hij ooit de stroom songs die dan plots samen een thematisch album vormen. Vier jaar geleden was er Some More Time, geschreven in wachtkamers van ziekenhuizen waar Jellie behandeld werd. Het werd niet alleen een album over kanker, van operatie tot genezing, het was vooral een verzameling songs als ode aan de liefde. Want na alle ellende scheen toen daarna gewoon weer de zon.

Egens

Nu is er een album na het definitieve afscheid van het aardse leven. Wherever You Are, want ze is er ergens wel degelijk nog altijd bij. In het laatste interview met Jellie Brouwer, in de Volkskrant in juni 2023, was te lezen dat Jellie al een aantal van die liedjes van Philip hoorde. Op de vraag of hij over haar zong antwoorde ze: ,,De hele tijd. Hij heeft veel nieuwe liedjes en er zitten een paar hele mooie bij.”
Zoals titelsong Wherever You Are:

And all this time there’s songs in my head
Songs that praise our love
For the love we had was the very best
There’s no better love

Philip Kroonenberg speelt 8 maart 2024 in het Beauforthuis