Pianist Radu Ratering ontmoetten we vorig jaar toen hij met het initiatief kwam bij ons een benefietconcert van jonge musici te organiseren voor vluchtelingen uit Oekraïne. Onlangs kwam hij bij ons met de vraag voor een gloednieuwe concertserie genaamd Faberge, waarvoor hij de artistiek leider is.

tekening: Jan Ibelings

Deze serie bestaat uit bijzondere concerten door jonge aanstormende Nederlandse talenten. Doel is om deze generatie te supporten en een plek te bieden waar ze aan het publiek kunnen laten zien hoe enorm goed ze zijn. Deze jonge talenten staat op het punt om door te breken, of doen dat al, en zijn allemaal zeer gewaardeerd in de klassieke muziekwereld vanwege hun uitzonderlijke prestaties. Alle musici hebben bijvoorbeeld al een aantal keer in zalen als het Koninklijk Concertgebouw, de Doelen in Rotterdam of Tivoli Vredenburg gestaan, maar ook hebben ze concerten in grote zalen in het buitenland gegeven en gesoleerd met grote orkesten. Alle artiesten zijn tussen de 19 en 29 jaar oud en spelen verschillende instrumenten, van piano tot harp. Het is belangrijk dat ze de kans krijgen om te spelen voor publiek en ervaring op te doen.

PERSOONLIJKE CONCERTEN

Maar dat is niet alles. Wat deze serie zo speciaal maakt, is de connectie tussen de artiest en het publiek. Elk concert draait om een zelfgekozen thema van de artiest en daarmee laten ze een klein beetje van hun ziel aan het publiek zien. Wat deze serie daarnaast anders, is dat er na afloop van elk concert ruimte is voor een persoonlijk gesprek met de artiest. Ieder concert wordt gepresenteerd door Radu.

ANDERS BELEVEN

We leven in een wereld die heel snel verandert door de technologie, en dat zal zeker ook impact hebben op de klassieke muziekwereld. Het is nu heel makkelijk om je favoriete muziek thuis te luisteren en dat verhoogt de drempel om naar concerten te komen. Jongeren beleven klassieke muziek anders. Daardoor ontstaan er de laatste tijd steeds vaker gave projecten en samenwerkingen! Het is belangrijk dat de jonge generatie nadenkt over een toekomst waar techniek en muziek hand in hand gaan. Deze serie biedt de mogelijkheid om daar samen over na te denken en te praten. Kom dus vooral langs en deel je ideeën!