Afgelopen zaterdag hadden we een proeverij van Horizon. Horizon is al sinds 1978 de specialist in de productie van biologische notenpasta’s en de import van noten, zuidvruchten, zaden en ahornsiroop. Klaas liet een selectie van de notenpasta’s proeven, waaronder de nieuwe pasta van zwarte tahin. Tahin van ongepeld sesamzaad die daardoor een zwartgekleurde pasta geeft. Deze kleur is misschien even wennen, maar de smaak is echt heerlijk; verfijnd nootachtig en lekker smeuïg. Weer eens wat anders dan de gewone tahin. Je kunt het lekker op brood, een cracker of rijstwafel smeren, maar je kan het ook als ingrediënt gebruiken in dressings, sauzen, gebak, ijs, spreads of koekjes. Eet smakelijk!

Hummus van zwarte tahin en rode biet

Ingrediënten

  • 4 middelgrote rode bieten
  • 4 tot 6 el olijfolie
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 blik kikkererwten à 400 gr
  • 2 el zwarte tahin
  • 1 el balsamico azijn
  • 1 flinke citroen
  • 1 teentje knoflook
  • Versgemalen zout naar smaak
  • 5 takjes verse peterselie

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de bietjes en snij ze in partjes. Leg de bietjes in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie.
  • Zet de ovenschaal in de oven en rooster de bietjes in 30 minuten gaar.
  • Verwarm een koekenpan en zet het vuur laag. Rooster de komijnzaad goudbruin. Stamp ze fijn in een vijzel.
  • Haal de bietjes uit de oven en laat afkoelen.
  • Laat de kikkererwten uitlekken. Doe samen met de bietjes, zwarte tahin, komijn, 4 eetlepels olijfolie en azijn in een kom van een keukenmachine of staafmixer. Halveer de citroen en knijp het sap boven de kom uit. Pers de knoflook boven de kom. Mix het geheel tot een gladde massa en breng op smaak met versgemalen zout.
  • Besprenkel met wat olijfolie. Snij de peterselie fijn en strooi dit over de humus.

Zwarte tahin koekjes

Ingrediënten

  • 120 gr volkoren meel
  • 1 tl bakpoeder
  • 60 gr kokosbloesemsuiker
  • Snufje zout
  • 4 el plantaardige melk
  • ½ vanillestokje
  • 130 gr zwarte tahin

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Neem een middelgrote kom en doe hier de droge ingrediënten in, dat wil zeggen het meel, bakpoeder, suiker en zout. Meng met een garde door elkaar.
  • Voeg de melk toe. Snij in de lengte een inkeping in het vanillestokje. Schraap het merg eruit. Meng de melk en de vanille met een spatel door de droge ingrediënten.
  • Voeg de zwarte tahin toe en meng alles goed door elkaar. Kneed tot een bal.
  • Vorm met licht natte handen balletjes ter grootte van een walnoot en maak ze plat. Leg op een bakplaat bekleed met bakpapier. Strooi er eventueel wat kokosbloesemsuiker overheen.
  • Zet in de oven en bak in 13 tot 15 minuten gaar. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Eet smakelijk!

De Groene Winkel helpt het Beauforthuis de coronacrisis door met een fantastische actie. Die actie is inmiddels afgesloten, maar we zijn er nog steeds erg blij mee.