Rudi, Astrid en een aantal medewerkers uit de winkel zijn volop aan de oogst begonnen. Sterker nog; alle aardappels zijn al uit de grond. De warme zomerweek van vorige week kwam daarbij heel goed van pas. Zo konden ze droog en met niet al te veel aanhangende aarde worden geoogst. De pompoenen zijn inmiddels aan het afrijpen en de oogst is bijna binnen. De regenachtige zomer had voor de pompoenen trouwens juist iets positiefs. Het hield de woelmuizen die er graag aan knabbelen op afstand. Hoewel we nu al wat suikermaïs hebben geoogst, komt de grote bulk waarschijnlijk volgende week van het land. Tussendoor groeien de courgettes en zaphyto’s* gestaag door en kunnen die zo’n beetje dagelijks geoogst worden. Zo komen er genoeg ingrediënten van eigen land voor een heerlijke boerenmaaltijd! Eet smakelijk!
*Zaphyto is een pompoenras maar kun je eten als een courgette. Het wordt dan ook wel courgettepompoen genoemd. Er zit net wat meer smaak aan dan aan de courgette én ze zijn prachtig om te zien.

Boerenmaaltijd

Ingrediënten, hoofdgerecht voor 4 personen

  • 1 kilo Connect aardappels
  • 1 handje verse dille
  • Mayonaise naar smaak
  • 1 maïskolf per persoon
  • Circa 50 gr roomboter
  • Versgemalen zout
  • 1 handje pompoenpitten
  • 2 tl ahornsiroop
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 oranje pompoen
  • 2 á 3 zaphyto’s
  • 100 gr cheddar

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Maak ondertussen de aardappels schoon, maar schil ze niet. Jonge aardappels hebben namelijk een erg dunne schil die je prima kunt eten. Snij grotere aardappels in plakken van 1 cm en kook ze zo dat ze nog een beetje hard zijn.
  • Snij de pompoen in blokjes. Kook de pompoenblokjes in ruim kokend water in 3 minuutjes gaar. Giet af en zet opzij.
  • Snij de zaphyto in blokjes. Verwarm een koekenpan en bak hierin de pompoenpitten op laag vuur goudbruin. Haal uit de pan en schep in een ovenschaal. Meng er de ahornsiroop, chilivlokken, pompoenblokjes en zaphytoblokjes door.
  • Verdeel de cheddarkaas over de ovenschaal met pompoen en zaphyto. Zet in de oven en bak 10 minuten. De cheddarkaas smelt en de groente bakt verder gaar. 
  • Bak ondertussen de aardappeltjes in wat (olijf)olie tot ze goudbruin zijn. Bestrooi met versgemalen zout en fijngehakte dille.
  • Breng een pan met ruim water aan de kook. Kook de maïskolven in circa 4 minuten gaar.
  • Zet alles op tafel; de groenteschotel, gebakken aardappeltjes en de gekookte maïskolven. Zet ook je favoriete mayonaise op tafel voor bij de aardappeltjes. En vergeet niet een klontje boter om de maïskolven mee in te smeren en met versgemalen zout te bestrooien.

Eet smakelijk!

De Groene Winkel helpt het Beauforthuis de coronacrisis door met een fantastische actie. Die actie is inmiddels afgesloten, maar we zijn er nog steeds erg blij mee.