23 september is de herfst equinox, de datum waarop dag en nacht in balans zijn en precies even lang duren. Deze datum is dan ook niet voor niets gekozen als ‘EU Organic Day’; deze speciale dag is een mooi symbool voor de biologische sector die balans tussen landbouw en milieu nastreeft. Dit jaar is een soeprecept gemaakt en is uitgerekend wat het verschil is als je de soep met biologische ingrediënten of met gangbare ingrediënten maakt. Wat blijkt? Met een volledig biologische soep bespaar je voor 4 personen 30 gram CO² en meer dan 8 liter water. Moet je nagaan wat het verschil is als je elke maaltijd met 100% biologische ingrediënten maakt. De soep is nog lekker ook trouwens! Eet smakelijk!

Pompoensoep

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 middelgrote pompoen
  • 2 appels
  • 1 ui
  • Ongeveer 1 liter groentebouillon
  • 2 cm verse gember (geraspt)
  • 4 el (plantaardige) room
  • Olijfolie
  • Versgemalen peper en zout

Optioneel:

  • Bosui (fijngesneden)
  • Pompoenpitolie
  • 1 handje pompoenpitten
  • Shoyu

Bereiding

  • Was de pompoen, verwijder de zaden en snij in blokjes. Was de appels, verwijder de klokhuizen en snij in stukjes.
  • Pel en snij de ui. Fruit de ui glazig in olijfolie. Doe er de pompoen en appel bij en laat kort meestoven. Overgiet met de bouillon totdat de ingrediënten net onder staan en bewaar de rest. Dek af en breng aan de kook. Laat 25 minuten sudderen.
  • Was en rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan totdat ze lichtbruin kleuren. Blus af met wat shoyu en zet apart.
  • Pureer de soep. Voeg nog wat bouillon toe als je de soep te dik vindt. Breng op smaak met de vers geraspte gember, peper en zout.
  • Verdeel de soep over borden of kommetjes en werk ze af met de room. Voeg eventueel nog wat pompoenpitolie toe en bestrooi met de geroosterde pompoenpitten en de fijngesneden bosui.

Eet smakelijk!

De Groene Winkel helpt het Beauforthuis de coronacrisis door met een fantastische actie. Die actie is inmiddels afgesloten, maar we zijn er nog steeds erg blij mee.