Rabarber is een echte lentegroente; van de volle grond is het vanaf eind april tot eind juni beschikbaar. Op mijn verjaardag, 28 april, stond er van jongs af aan dan ook steevast een rabarbertaart op tafel. Een traditie die wat wijder verspreid is, is om met Sint Jan, 24 juni, te stoppen met de rabarberoogst. Dat is niet zomaar een traditie. Als je het na juni nog oogst, pleeg je roofbouw op de plant. Die heeft namelijk tijd nodig om weer voldoende voedselvoorraad op te bouwen om de winter door te komen. Tot die tijd kun je genieten van deze heerlijke taart, waarvan het recept uit een oud boekje over moestuinen komt. De hoeveelheid suiker heb ik wel even gehalveerd, maar kun je naar smaak verhogen. Eet smakelijk!

Zoete rabarbertaart

Ingrediënten
  • 150 gr zelfrijzend bakmeel
  • 25 gr suiker
  • 1 mespuntje zout
  • 2 el melk
  • 100 gr boter of margarine + een beetje om de taartvorm in te vetten
  • 500 gr rabarber
  • 25 gr suiker
  • 50 gr rozijnen
  • 1 ei
  • 1 mespuntje kaneel
  • 1 el poeder voor vanillepudding (Rapunzel)
  • 2 tl citroensap
  • Eventueel poedersuiker en slagroom voor het opdienen
Bereiding
  • Gebruik een taartvorm met een hoge rand. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Doe het bakmeel en de suiker in een kom. Voeg het zout en de melk toe. Snijd de boter ter grootte van dobbelstenen. Doe dit bij het beslag en kneed er al knijpend en duwend een gladde massa van.
  • Rol het beslag uit en bedek de bodem en rand van de taartvorm ermee.
  • Was de rabarberstelen, ontdoe ze van de stugge draden en snijd ze in kleine stukjes.
  • Roer in een kom het ei met de suiker, zout, kaneel en poeder voor vanillepudding. Voeg daarna het citroensap, de rozijnen en de stukjes rabarber toe. Meng het goed door elkaar en schep in de taartvorm.
  • Zet de taart in de oven en bak in 60 tot 90 minuten gaar.
  • Laat afkoelen en bestrooi vlak voor het opdienen met poedersuiker. Het is ook heerlijk met slagroom.

De Groene Winkel helpt het Beauforthuis de coronacrisis door met een fantastische actie. Die actie is inmiddels afgesloten, maar we zijn er nog steeds erg blij mee.