De Veldkeuken: een begrip in en rondom Utrecht. Natuurlijk vanwege de fantastische plek op landgoed Amelisweerd, maar nog meer door al het lekkers dat ze maken. Heerlijke gerechten met ingrediënten uit de landgoedmoestuin, pareltjes uit de streek en meel van de eigen graanmolen. Na het succes van het eerste kookboek in 2015, is er nu een geheel nieuw boek. Met maar liefst 130 recepten zodat je de Veldkeuken elke dag in huis kunt halen. Het prachtige boek verkopen wij in de winkel. Hier vast een voorproefje in Sinterklaasstemming. Eet smakelijk!

Spelt speculaasbrokken

Ingrediënten voor 4 personen

  • 100 gr rietsuiker
  • 50 gr oersuiker (ruwe rietsuiker)
  • 125 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 45 ml karnemelk
  • 1 ei, losgeklopt
  • 250 gr volkoren speltmeel
  • 7 gr zout
  • 20 gr speculaaskruiden
  • 1 el bakpoeder
  • ½ tl baksoda
  • Blanke gehalveerde amandelen (of amandelschaafsel of amandelstiften)
  • Bloem, om te bestuiven

Bereidingswijze

  • Meng in een keukenmachine de beide suikers met de boter. Doe de karnemelk en de helft van het losgeklopte ei erbij en klop tot het gemengd is. Meng in een kom, behalve de amandelen, alle droge ingrediënten door elkaar en voeg dit toe aan het botermengsel. Meng alles goed door elkaar tot het een samenhangend deeg is.
  • Pak het deeg in met plastic folie en leg het minstens 1 uur in de koelkast. Het is overigens ook wel gebruikelijk om speculaasdeeg een hele nacht te laten rusten, zodat de smaak zich goed ontwikkelt en de suiker helemaal oplost in het deeg. Maar het hoeft niet per se.
  • Verwarm de oven voor op 150 °C. Bestuif het werkblad met bloem en rol het speculaasdeeg uit tot een plak van ongeveer 1 cm dik. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en besmeer de speculaas met wat van het losgeklopte ei. Druk de amandelen in het deeg en besmeer de speculaas nogmaals met wat losgeklopt ei.
  • Bak de speculaas 1 uur in de oven. Laat de speculaas na het bakken helemaal afkoelen, want dan is hij pas knapperig! Breek de speculaas in brokken en bewaar in een afgesloten koekblik.

Eet smakelijk!

De Groene Winkel helpt het Beauforthuis de coronacrisis door met een fantastische actie. Die actie is inmiddels afgesloten, maar we zijn er nog steeds erg blij mee.