De Vlaamse zanger Raymond van het Groenewoud (Schaarbeek, 1950) is inmiddels dik de zeventig gepasseerd, maar beleeft nog altijd mooie tijden. Hij ontving in Vlaanderen al eens een Lifetime Achievement Award voor zijn hele oeuvre, maar dat is nog lang niet af. Bovendien toert hij opnieuw langs de theaters en poppodia, ook in Nederland. ,,Daar kijk ik naar uit. Nederlanders reageren anders dan Belgen. Ze zijn directer. Zelfs met nee zeggen hebben Belgen moeite. Dat heeft met angst te maken. Een Hollander is opgevoed niet bang te zijn. De Belg kijkt wat langer de kat uit de boom. Defensieve assertiviteit is geen verdienste. Wat ik wel leuk vind aan de Vlaming is dat hij pas zijn mening geeft als daar om gevraagd wordt, terwijl een Nederlander direct vindt dat hij overal iets over moet zeggen.”
door Willem Jongeneelen

Het verschil tussen Belgen en Nederlanders, uitgelegd door een Belg met Nederlands bloed. De vader en moeder van Raymond zijn namelijk
afkomstig uit Amsterdam. Zijn pa vluchtte in 1947 naar Brussel, om de dienstplicht (lees: uitzending naar Nederlands-Indië) te ontlopen. Van het Groenewoud, de zoon, houdt niet van hypocrisie. Hij neemt zelden een blad voor de mond en drukt zich in zijn werk al bijna zijn hele carrière uit in de Nederlandse taal. Anders dan bij veel kleinkunstenaars uit zijn generatie, zijn die teksten wel te ervaren als rock-‘n-roll.
,,Ik heb genoeg Chuck Berry opgezogen om dat zelf ook te kunnen zijn. Zwarte muziek, die komt vanuit de buik.” Op zijn laatste album Egoïst had hij opnieuw zin zijn hart te luchten en zonder gêne alles van zich af te zingen. Hij had een berg liedjes die er uit moesten. Omdat hij over solidariteit wilde zingen, zijn slapeloze nachten, het niet zonder liefde kunnen en het belang van eerlijkheid. Raymond is op zoek naar een uitweg, juist in tijden vol weerzin, angst voor het onbekende in tijden zonder schaamte, spijt, trots of moraal. Soms klinkt hij als een ouderwetse protestzanger, al is er altijd ook nog die knipoog.
,,De clown in mij zal niet zo snel sterven.”

Raymond speelt dinsdag 23 april 2024 in de Oosterkerk