“Ik snap heus wel waar dat vandaan komt, toch vind ik het fijn om met HOTSPOT! niet steeds automatisch in die jazzhoek geplaatst te worden.” Trompettist Eric Vloeimans is fel, gedreven en tot op het bot gemotiveerd. “HOTSPOT! is best een stevige band en heel dansbaar!”

door Willem Jongeneelen

“Weet je wat er zo fijn is aan het Beauforthuis? Ik vroeg om een staand publiek. Lidwien zei meteen dat dat kon. Deze band is iets totaal anders dan Gatecrash of Kytecrash. Andere mensen, andere insteek, andere sound. Met HOTSPOT! zijn we nog meer de popkant opgetrokken. We schuren soms zelfs tegen James Brown aan en er zijn alle vormen van beats. Ken je bijvoorbeeld het genre kaseko? Dat is een Surinaams ritme. Daaraan heb ik in het verleden ook al veel plezier beleefd, tijdens aparte avonden in de Houtrusthallen in Den Haag. Er werd veel op gedanst. Dat kan op onze nieuwe muziek ook. Goed van Lidwien dat ze aan ons eerste optreden meteen een afterparty vastplakte.”

Eric Vloeimans (Huizen, 1963) is al heel veel jaren een van Neerlands grootste trompettisten. Hij improviseert graag en vindt de term jazz te beperkt voor zijn werk. Dat werd wel al bekroond met vele prestigieuze prijzen (variërend van de Boy Edgar Prijs, Gouden Notenkraker, Bird Award, Muziekprijs Prins Bernhard Cultuurfonds tot een Edison), maar wat de kunstenaar in hem extra kleur geeft is zijn ontembare drang naar creativiteit en nieuw avontuur. Met die insteek geeft hij ook zijn lessen, zo verklaarde hij mij al eens in een eerder interview. “Je gaat in muziek op zoek naar de flow van iemand zijn leven. Muziek moet daar een afspiegeling van zijn. Dat is bij mij zo als muzikant, maar dat is ook mijn principe van les geven. Je moet bij het diepste zijn terecht komen. Dat moet je aanraken. En als dat lukt, dan moet je zoeken naar een verbinding met andere muzikanten en uiteindelijk ook het publiek.”

In HOTSPOT! gaat Eric Vloeimans in louter nieuwe stukken de samenwerking aan met een groep muzikanten naar zijn hart. “Hoe ik die selecteer? Toetsenist Sjoerd van Eijck is een waanzinnige muzikant. Punt. Ik ken hem al wat langer. Hij werd me ooit aanbevolen door Jeroen van Vliet en ik heb een aantal keren in duo-vorm met hem samengespeeld. Hij is een stuk jonger dan ik. Het is leuk om met jonge mensen te werken. Niet dat ik mezelf suf vind of zo, maar ze bezitten toch vaak een andere state of mind.”

Dat laatste geldt volgens Vloeimans ook op voor de andere muzikanten van de band. “Gitarist Jerôme Hol zag ik aan het werk in de band van Hans Dulfer. Ik dacht meteen: met jou wil ik ooit samen wat gaan doen! Met Phaedra Kwant heb ik al langer een lijntje. Ze is een geweldige bassist en bezit zo ongelooflijk veel groove. De spetters vliegen er vanaf! Drummer Pascal Vermeer is in het verleden een paar keer ingevallen bij Gatecrash. Hij speelt als een raket. Die man kan echt alles. Dat komt dus goed uit want we gaan aan de slag met veel vormen van beats en hij mag daarbij krachtig uitpakken. HOTSPOT! is een stevige band!”

Een jaar geleden kwam het vijftal al eens voor een eerste keer samen. Inmiddels zijn er wat zaken bijgesteld. “Alles is nog meer pop gerelateerd. Dit is geen tweede Gatecrash. We benadrukken nog meer de groove en er wordt emotioneel grootser gespeeld. Het repertoire is allemaal splinternieuw. We hadden op 20 april nog een heel lange repetitie. Het samenspel beviel ons allen zo goed! Daar zijn wel voor acht tracks aan nieuwe ideeën ontstaan. Ook Phaedra en Sjoerd kwamen met nieuwe tracks aanzetten. We hebben er zoveel zin in!