Vrienden van Erik Visser in het Beauforthuis organiseerden in november een hommage ter gelegenheid van zijn zeventigste ver­jaardag. Erik was de drijvende kracht achter theatermuziekgroep Flairck. Voor Austerlitz, waar hij rond de eeuwwisseling is komen wonen, betekent hij veel. Hij richtte er onder andere de gitaaraca­demie op maakte producties met de lokale muziekverenigingen. Als grote inspirator was hij van doorslaggevende betekenis om op de planken te komen bij onder andere de virtuoze zigeunerfamilie Basily en de wereldberoemde Ierse zangeres Mary Coughlan.

Ook het Beauforthuis heeft veel aan Flairck te danken. De aanvoerder van deze band was zijn broer Hans. Hij had Hans Visser en Friends opgericht en toen hij in 1990 hoorde van het Beauforthuis stond hij direct op de stoep om bij ons op te treden en te repeteren. Met de typische Brabantse jovaliteit zei hij te­gen HET MANAGEMENT (zoals Ruud de Graaf genoemd werd) dat dat wijffie geholpen moest worden met optredens van bands die eigenlijk veel te groot voor ons waren. De geheime op­tredens van Bløf en Doe Maar in het Beauforthuis zijn voort­gekomen uit dat netwerk. En natuurlijk zei hij dat ook tegen Flairck, waar Hans regelmatig in meespeelde. Elke show van Flairck stond sindsdien op de Beaufortplanken. Het summum was de show het Circus van Je­roen Bosch met zeven musici en vijf acrobaten. Het hele Beauforthuis werd volledig op zijn kop gezet om het er maar in te laten passen.

Al die jaren als Flairck kwam spelen moest het Beauforthuis zich aanpassen aan de thea­tershow en verbouwd worden. Als verjaardagscadeau van het Beauforthuis aan Erik vroegen we aan Bart Soeters enkele wer­ken van Flairck te verbouwen voor zijn trio Lemon Sharks en uit te voeren op het verjaar­dagsfeestje. Dankzij Bart is de muziek nu ook makkelijk uit te voeren in kleine bezetting. Het optreden ontroerde Erik.

Nieuwsgierig naar deze uitvoe­ring? Op 26 februari treedt Le­mon Sharks op met Flairck & Ei­gen Werk (en ook Genesis komt aan bod).

ZO 26 FEB 2023 20.15
Flairck & Eigen Werk Lemon Sharks

Lemon Sharks
Bassist Bart Soeters, pianist en percussionist Joris Holtackers en violist Johan Olof delen de liefde voor de klassieke muziek. Tegelijk improviseren ze, op vele genres gaan ze het avontuur aan. In een bijzondere samenstelling van viool, toetsinstrument/percussie en basgitaar komen ze tot een eigen klankontwerp.

Flairck
Opgericht in 1978 ontketende Flairck een muziekhype onder jong en oud. Flairck was de eerste muziekgroep die de Nederlandse theaterwereld introk. De groep maakte in de loop der jaren een groot aantal muziektheaterproducties. Gevolg: platina platen, Edisons, Gouden Harpen en een fanschare die reikt tot in de Verre Oriënt en Latijns-Amerika.
De naam Flairck is een combinatie van het Engelse Flair en het Nederlandse Vlerk, net zoals de muziek een combinatie van diverse stijlen en culturen laat horen. Flairck speelt eigen composities, instrumentaal, geënt op klassiek-romantische muziek, soms met overduidelijke invloeden uit de Keltische of Romaanse cultuur verknoopt met theatrale vondsten