Sinds september 2018 kan het Beauforthuis beschikken over De Koepel van Stoop – een uiterst charmante theekoepel, op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Vanaf de Zeisterweg is het gebouwtje goed zichtbaar. De Koepel ligt op het landgoed Den Treek-Henschoten op de grens van Maarn en Woudenberg.

Ook te huur
De Koepel is ook uitstekend geschikt voor ‘heidagen’ tot ca 10 personen. Lees meer op onze zaalverhuur-site.

Wandeling naar de Koepel

Van 1ste Kerstdag t/m 2 januari is de Koepel dagelijks te bezichtigen. Lees er meer over!

De koepel is gebouwd in 1840 in neoclassicistische stijl door tuinarchitect J.D. Zocher jr. De opdracht was afkomstig van de Amsterdamse bankier J.B. Stoop. Hij was eigenaar van een aantal heidegronden in de omgeving van Zeist, waar hij nieuw bos had laten aanplanten. Op een hooggelegen plek, temidden van die nieuwe bossen, zou zijn gedroomde buitenplaats komen te staan.

Tuinarchitect J.D. Zocher jr. kreeg de opdracht, maar kwam niet verder dan de bouw van een theekoepel. Door allerlei praktische bezwaren gingen de plannen voor een hoofdhuis niet door. De koepel staat er echter nog steeds en is bekend als de Koepel van Stoop.

De ruime, gebogen toegangspaden naar de koepel waren bedoeld als oprijlaan naar het hier geplande hoofdhuis. Behalve de theekoepel liet de bankier tuinarchitect Zocher een landschapspark aanleggen met daarin een jachthuis, het huidige Berghuisje. Stoop zelf week tenslotte uit naar Zeist, waar aan de Driebergseweg zijn nieuwe buitenplaats Molenbosch tot stand kwam.

lees meer over Zocher, Stoop en de Koepel

hoe kom je er?

Parkeren bij de Pyramide van Austerlitz, de provinciale weg N224 oversteken bij hectometer-paaltje 8,1 en vijf minuten door het bos lopen.

zie Google-maps